maandag 12 september 2011

taak concentratie-oefening 1

Bekijk een uitzending van het journaal en maak na afloop een samenvatting

De derde zoon van Saadi Kadhaffi is gevlucht naar buurland Niger. Hij wordt officieel niet gezocht. Nog onduidelijk of hij een vluchtelingenstatus heeft. Hij is bekend als voetballer. Hij heeft voor Italie gespeeld. In Libie is er een bondscoach ontslagen omdat hij Saadi niet wilde selecteren voor het nationale team.

In Amerika zijn de herdenkingen afgesloten met toespraak van de president. Hij zegt daarin de iedereen welkom is in de Verenigde Staten en dat ze geen oorlog voeren tegen de islam.

Ziekenhuizen in Nederland krijgen strengere kwaliteitseisen voor moeilijke operaties, mbt kanker. Ziekenhuizen moeten een bepaald aantal operaties hebben verricht per jaar om ze nog verder te mogen uitvoeren. Dit is bedoeld om de zorgkwaliteit voor de patienten te verbeteren. In de toekomst zal de patient dus verder moeten reizen om bij een ziekenhuis terecht te kunnen maar uit onderzoek is gebleken dat de patient dat geen probleem vindt. Ziekenhuizen krijgen een jaar de tijd om aan de nieuwe eisen te voldoen.

De FNV gaat beslissen over het pensioenakkoord. Een federatie van de bonden weet nu al dat er grote kans is dat ze dit akkoord gaan verwerpen.

De US Open finale (dames, enkel) is gewonnen door een Australische. Ze versloeg de Amerikaanse tennister Carena Williams (sp.?) . Vandaag is de finale voor heren.

De Nederlandse toneelprijzen zijn uitgereikt aan een acteur en actrice. De actrice voor het stuk Gif. De acteur Jacob Herwig hield een toespraak waarin hij bekent dat door de negatieve houding tegenover toneel van de laatste tijd, met name door de regering, hij er weleens aan gedacht heeft om maar helemaal met toneelspelen te stoppen.
________________________

Ik merk dat ik het nieuws goed kan navertellen maar niet direct interpreteren.
Dit kan te maken hebben met gebrek aan context/voorkennis bij bepaalde berichten (bijv. sport).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten